Els empresaris asseguren que ja fa anys que no s’usa amiant

Els empresaris asseguren que ja fa anys que no s’usa amiant

Els constructors recorden que no es pot importar material que en contingui.

L'Associació de Gestors de Residus vol un reglament específic a la Llei de riscos laborals sobre l'amiant i es reunirà amb Treball i Medi Ambient per tractar-ho.

Tot i que fa uns dies l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar que Andorra és un dels quinze països d'Europa que encara fan servir l'amiant, el gerent de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), Víctor Filloy, va indicar en declaracions al Diari que fa anys que aquest producte no s'utilitza al Principat. "El 99,9% dels materials de construcció vénen d'Espanya i l'amiant està prohibit en aquell país des de fa molts anys", va indicar Filloy, que sospita que l'OMS va fer aquesta advertència perquè la legislació andorrana no el té prohibit específicament. "Crec que no s'ha prohibit perquè no falta fer-ho, ja que ara els materials amb amiant provenen de Xina i tenen prohibida l'entrada a Europa", va assenyalar.

D'altra banda, l'Associació de Gestors de Residus (Agreda), de la qual Filloy també n'és gerent, ha demanat una trobada amb representants dels ministeris de Medi Ambient i Treball per tal d'incorporar a la Llei de riscos laborals un reglament exclusiu per tractar materials que continguin amiant. Segons va explicar, l'objectiu és millorar els protocols de seguretat i facilitar a les empreses nacionals del sector de la gestió de residus importar aquest material amb seguretat.
Concretament, l'Agreda vol que es formi el personal que tindrà algun tipus de relació amb l'amiant, un material que s'havia utilitzat fa molts anys en la construcció i que provoca greus malalties si se'n té contacte directe. Segons Filloy, s'hauria de donar formació específica tant a la persona que detecta la presència d'amiant quan es fan desmunts o s'enderroca algun edifici com a l'operari que s'encarrega de fer el desmuntatge. "Hem de formar gent d'aquí perquè les empreses del país puguin fer el trasllat de l'amiant", va indicar Filloy, que va afegir que a dia d'avui funcionen correctament els protocols per fer els desmunts quan es detecten residus d'amiant.
diariandorra.ad