Els gestors de residus lamenten que el Govern no actuï contra els intrusos

Deixalles

Es queixen que l'executiu és "més lax" amb aquells que no compleixen la normativa.

El sector lamenta que l'administració practica "de vegades una rigidesa extrema" amb qui compleix la normativa però que és permissiva amb els intrusos.

El departament de Medi Ambient va obrir l'any passat 26 expedients per infraccions en la gestió de residus. El director de l'àrea, Marc Rossell, va precisar que s'havia dut a terme una campa-nya específica de control i que això explicava el nombre (més elevat de l'habitual) d'expedients per irregularitats. Però l'Associació que agrupa les empreses dedicades a aquest àmbit (Agreda) lamenta que l'administració central sigui estricta amb aquells negocis que treballen amb autorització, pagant els impostos que toquen i complint la normativa i que, en canvi, "aquelles empreses que vénen de fora, de qualsevol manera, sense condicions, sense estar donades d'alta als registres actuen amb impunitat". L'afirmació és del gerent de l'entitat, Víctor Filloy, que va lamentar que "constatem més laxitud amb aquells que no compleixen la normativa".

No és el primer cop que el sector es queixa d'intrusisme professional. Víctor Filloy va assenyalar que han posat en coneixement episodis d'intrusisme al departament que s'ocupa d'aquesta problemàtica a l'administració central, i es va queixar que "no hem rebut resposta". Va reconèixer que es tracta d'un fenomen que no té una afectació important perquè es practica "en molt petita mesura", però que "són situacions d'aquestes que es van donant" i que el sector considera que s'haurien de frenar. El gerent d'Agreda va assenyalar que s'han trobat vehicles de fora i també del país que "treballen en la mateixa frivolitat". Va especificar que són persones que recullen deixalles que es poden trobar al carrer –ferralla, restes de mobiliari, objectes que tenen un preu al mercat dels residus– per després "vendre'l al ferraller de torn". El representant del col·lectiu va lamentar que "aquesta activitat no s'està perseguint".

A l'altre cantó, va afegir Filloy, hi ha les empreses especialitzades, que "tenen les màximes autoritzacions i gestionen tot tipus de residus" però que poden acabar penalitzades perquè, en un descuit, no han renovat a temps una de les autoritzacions que requereix l'executiu per treballar i que s'han d'anar actualitzant periòdicament, tal com va posar com a exemple. "S'està a sobre d'empreses grans, conegudes, que intenten complir al màxim", va queixar-se, i va insistir en el fet que la normativa no s'aplica amb la mateixa rigidesa per a tothom. Agreda representa ara mateix nou empreses que tenen, segons Filloy, aproximadament el 90% de la quota de mercat del sector de la gestió de deixalles.

FONT I FOTO: DIARIANDORRA.AD