El forn tancarà l’any amb un 3% menys de brossa cremada

CETRASA

El Centre de Tractament de la Comella estima que la caiguda de deixalles aquest any serà d'un 3%

La quantitat de deixalles que es recullen al país torna a baixar. L'any acabarà amb una nova reducció que des del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) situen al voltant del 3 per cent.

Aquesta baixada de les tones de brossa representa un problema per al forn, ja que un exercici més el total que se'n cremarà queda molt lluny de les 45.000 tones que s'havia previst que incineraria cada any.

Els indicadors d'explotació de la planta mostren que fins al 30 de novembre s'han destruït 30.631 tones, de les quals poc més de 23.000 corresponen a residus urbans generats al Prin­cipat. El global incinerat l'any an­terior va ser de 33.236 tones, entre les quals n'hi havia 26.435 provinents de les deixalles urbanes. El segon lloc de residus que rep el forn l'ocupen els sanitaris, que no arriben a les tres tones, tot i que fins al novembre passat ja se n'havia recollit gairebé una tona més que en tot l'exercici precedent. Molt més lluny apareix la dada dels fangs, humits i secs, que també es cremen a la planta i que per separat no arriben a les dues tones.

És en aquestes xifres que els responsables del Centre de Tractament de Residus es basen per pronosticar tancar un altre any amb dades a la baixa. La gerent de la planta, Cristina Rico, va manifestar que preveuen "que es mantingui la tendència de caiguda al voltant de 3 per cent perquè continuem perdent residus" i va indicar que el descens "és atribuïble a la baixada del consum, perquè l'increment del reciclatge no té impacte" en aquest total recollit. Rico hi va afegir que totes les incineradores integrades en l'associació de la qual forma part el forn "tenen una caiguda similar" i també en la resta de casos està vinculada a la reducció del consum com a conseqüència de la situació de crisi.

BROSSA FINS A L'ABRIL

El problema de la falta de material per cremar continua condicionant el funcionament de la planta de la Comella, ja que la falta de residus obliga a fer parades tècniques per acumular brossa. L'última es va fer a l'octubre i va servir per "estocar deixalles i passar l'hivern", va comentar Rico. I l'operativa es tornarà a repetir amb vista a la primavera, perquè la previsió dels tècnics és que el forn continuï sense rebre suficient material per arribar a les xifres per a les quals es va dissenyar la infraestructura. Així, la programació de funcionament de la planta preveu "aguantar" amb el material que hi ha i el que s'hi porta "fins a l'abril o el maig, i fer una altra parada per estocar residus de nou", va indicar la gerent de Ctrasa.

Perquè del que no hi ha notícies encara és que es faci realitat el projecte que s'havia plantejat d'importar brossa domèstica de les comarques veïnes de Catalu­nya per rendibilitzar el forn, per permetre un funcionament més ajustat per a la maquinària de què disposa. Cristina Rico va manifestar que les negociacions les porta el ministeri de Medi Ambient i "no en sabem res de fa molt de temps".

DEIXALLERIA GRATUÏTA

Un dels serveis complementaris que ofereix el centre de tractament de la Comella és la recollida de tot tipus de residus a la deixalleria. Rico va explicar que "s'ha detectat que molts particulars i empreses es pensen que cobrem" i per això no en fan ús perquè creuen que s'ha de pagar. Per aquest motiu, s'ha llançat una campanya dins del pla de comunicació per informar la població que "el servei és gratuït, perquè el cost l'assumeix Govern". Aquest any la deixalleria ha recollit prop de 8,5 tontes de residus, entre els quals destaquen els envasos de vidre, fusta i residu verd, pneumàtics fora d'ús i envasos lleugers.

DIARIANDORRA.AD