L’OMS indica que Andorra encara usa amiant

L’OMS indica que Andorra encara usa amiant

L'ens internacional inclou el Principat entre els 15 països europeus que no l'han prohibit

L'Organització Mundial de la Salut ha presentat un informe sobre les malalties relacionades amb l'amiant on indica que Andorra està entre els 15 estats europeus que no l'han prohibit.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha inclòs Andorra entre els quinze països d'Europa que encara no han prohibit l'ús de totes les formes d'asbest, també conegut per amiant. Segons l'OMS, uns 900 milions de persones d'aquest continent estarien exposats, sobretot en l'àmbit laboral, a aquest material responsable directe de greus malalties. L'ens internacional inclou Andor­ra en una llista de països, la majoria d'Europa de l'est, en què destaquen potències com ara Rússia i Ucraïna, i adverteix que encara fan servir l'amiant per a materials de construcció i que fins i tot alguns d'ells continuen produint-lo i exportant-lo.

La directora regional de l'OMS per Europa, Zsuzsanna Jakab, durant la clausura de la reunió d'alt nivell sobre medi ambient i salut celebrada a la ciutat israeliana d'Haifa, va advertir que Europa no es pot permetre perdre 15.000 vides l'any, especialment els treballadors amb malalties causades per l'exposició a l'amiant. "Cada mort relacionada amb l'amiant és evitable", va afirmar.
Per aquest motiu, l'OMS ha demanat a tots els països complir el compromís, adoptat el 2010, de desenvolupar polítiques abans de final d'aquest any per aconseguir eliminar "de la faç d'Europa" les malalties relacionades amb l'amiant. "Tenim molt poc temps per fer-ho", va lamentar la directora regional davant de 200 representants dels països europeus i d'organitzacions internacionals i no governamentals.
Jakab va tornar a fer una crida urgent a tots els països europeus per acabar amb les malalties provocades per l'amiant com són el càncer de pulmó, ovaris i laringe; mesotelioma i asbestosi, entre altres. Durant la reunió, l'OMS va presentar l'informe El progrés cap a l'eliminació de les malalties relacionades amb l'amiant en el que s'indica que la forma més eficaç per eliminar-les és acabar amb l'ús de totes les tipologies d'asbest. En el mateix informe queda patent que, de moment, només 38 dels 53 estats membres de la regió europea de l'OMS ha prohibit l'ús de totes les formes d'amiant.
Cal recordar que el passat desembre es va celebrar una jornada organitzada per l'associació que agrupa els gestors de residus del Principat (Agreda) en què es va posar sobre la taula la necessitat de disposar d'un cens de les construccions que puguin tenir amiant, així com la necessitat de tenir un reglament específic sobre el seu tractament perquè les empreses del Principat també puguin fer-se'n càrrec de l'eliminació. En la mateixa jornada, els constructors van explicar que amb la proliferació d'obres de rehabilitació s'havia detectat amiant en poca quantitat, però sí en molts edificis.
www.diariandorra.ad