El Govern vol que el reciclatge arribi al 45% i elevar la recollida selectiva

Centre de triatge

El Govern es marca com a objectiu reutilitzar el 45% dels residus i vol augmentar el percentatge de la recollida selectiva

Reciclar més del 45% dels residus que es generin al país. Aquest és l'objectiu que el pla nacional de residus té marcat per al 2015 i per aconseguir-ho el Govern vol millorar el percentatge de recollida selectiva per part dels ciutadans.

Es tracta de l'assignatura pendent en matèria mediambiental, segons els indicadors de l'any passat que ahir van presentar el director del departament de Medi Ambient, Marc Rossell. El 2012 es van generar 73.036 tones de residus. El 41,8% del total (30.526) es va reciclar. De la resta, un 55,8% (40.731) es va incinerar per a la valorització energètica, olis vegetals i escòries, i un 2,2% (1.778) es va eliminar en cendres procedents del Centre de Tractament de Residus o es va exportar.

RECOLLIDA SELECTIVA

Aconseguir l'objectiu del 45% de reciclatge passa, segons Rossell, per augmentar sensiblement el percentatge de la recollida selectiva. L'any passat es va separar el 66% del paper i el cartró, el 70% del vidre i el 14,5% dels envasos. I es vol arribar al 2015 amb uns percentatges de recollida selectiva del 80%, 70% i 25%, respectivament. "En alguns aspectes estem per sobre dels nivells de la UE, però cal més conscienciació per assolir aquests resultats", va dir el director de Medi Ambient.

El Govern també ha analitzat la composició de la bossa d'escombraries el 2012. L'estudi posa en relleu que encara hi ha residus a l'interior que es podrien reciclar. Hi trobem un 17,5% de paper i cartró, un 15,2% d'envasos i un 3,5% de vidre.

Quant a la resta d'indicadors, Rossell va destacar la millora que s'ha viscut els darrers anys en gairebé tots els àmbits. Per segon any consecutiu cap percentatge de les aigües dels rius ha presentat una qualitat dolenta o molt dolenta. A falta de la construcció del darrer tram de col·lectors (el de les Bordes d'Envalira a Soldeu que ja s'ha adjudicat) i amb la diagnosi de la xarxa secundària ja en marxa, Medi Ambient creu que es podrà arribar al 2020 amb tots els rius amb una qualitat de l'aigua excel·lent o bona.

Respecte al consum d'aigua per capita, l'any passat es va situar en 162 litres per persona i dia. Una xifra molt inferior a la del 2011, que va ser de 234 litres. Un fet que, segons Rossell, s'explica pel canvi de metodologia a l'hora de fer el càlcul. Ara es fa incloent tota la població present al país (residents, treballadors transfronterers i visitants) i no tan sols els residents, com fins ara.

Amb relació al medi atmosfèric, l'any passat es va mantenir la millora iniciada el 2005. Les emissions de diòxid de carboni continuen a la baixa i la qualitat de l'aire va ser excel·lent o bona pràcticament un 80% dels dies de l'any. "La disminució del trànsit i de les obres ha contribuït a la reducció de contaminants", va dir.

Quant al paisatge, es van detectar 180 punts negres (30 per foto denúncia). L'objectiu del Govern no és sancionar, sinó identificar-los i arranjar-los. Per aconseguir-ho es vol l'ajuda dels comuns perquè la majoria dels punts són de la seva competència.

PORTA A PORTA AMB ELS COMERCIANTS

Medi Ambient, conjuntament amb el Centre Andorra Sostenible, ha iniciat una campanya porta a porta per informar, conscienciar i rebre les inquietuds del sector comercial respecte al medi ambient i la sostenibilitat. La campanya tindrà una durada de sis mesos i també vol posar fi a mals hàbits com llençar l'aigua bruta a la reixa d'aigües pluvials o informar sobre la prohibició de les bosses de plàstic. També es parlarà sobre la compra verda, la tria de productes sostenibles i la reutilització.

DIARIANDORRA.AD