Agreda

Jornada d’economia circular amb 180 professionals relacionats amb la gestió dels residus i del medi ambient

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va inaugurar ahir al matí la 1a Jornada internacional d’economia circular. La trobada, que es va celebrar a Andorra la Vella, va acollir 180 professionals relacionats amb la gestió dels residus i del medi ambient procedents d’Andorra i dels països veïns. En el seu discurs inaugural, la ministra de Medi Ambient va defensar les sinergies transfrontereres, com les plantejades per l’economia circular, amb l’objectiu de trobar solucions a les diferents temàtiques ambientals de la societat actual.

Llegeix més...

S'ha presentat la 1a Jornada d'Economia Circular a Andorra, que aplegarà a empresaris dels països veïns, així com a experts en la temàtica, en un mateix espai.

Es tracta d’una trobada, on compartir impressions, establir noves relacions empresarials i estar informat de l’actualitat mediambiental i de l'economia circular.

Amb l’especial suport del M.I Govern d’Andorra i Andbank.

L’economia circular és una filosofia d'organització de sistemes inspirada en els éssers vius, que persegueix el canvi d'una economia lineal (produir, usar i llençar) cap a un model circular, tal com passa a la natura.

Amiant

L’Associació de Gestors de Residus (Agreda) està a l’espera que el Govern els faci arribar un projecte de reglament que determini com s’ha de procedir per a la retirada de l’amiant. Així ho va explicar el gerent d’aquesta entitat, Víctor Filloy, segons el qual es tracta d’una demanda que l’associació va fer ara fa aproximadament un any, vist que es tracta d’una regulació que existeix en tots els països de l’entorn.

Llegeix més...
Calvó anuncia una llei de transició energètica per impulsar un nou model

Ha de servir per atènyer els objectius en eficiència energètica dels nous edificis i per dotar d'un marc legal l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic

El Govern treballa en una llei de transició energètica amb la voluntat de fixar els objectius del nou model energètic que s'està implementant. Aquest text, tal com ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha de servir per determinar, per exemple, els objectius per als nous edificis pel que fa a l'eficiència energètica; també s'incidirà en la producció i serà un marc legal per a l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, per donar-li "un impuls". A més, segons la ministra, s'inclouran articles que han de servir per "facilitar la transició energètica".

Llegeix més...
L’Alt Urgell es mostra a favor de portar els residus al Principat

Els gestors d'escombraries demanaran una reunió amb l'executiu.

La Mancomunitat Intermunicipal per la Gestió dels Residus de l'Alt Urgell Meridional, que gestiona la recollida de les escombraries dels pobles del sud de la comarca, es va mostrar ahir a favor de traslladar els seus residus fins a Andorra en lloc de deixar-los com fins ara en el dipòsit controlat de Benavarri, propietat de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, que gestiona la zona nord alturgellenca.

Fonts de l'entitat van manifestar que sol·licitaran reunir-se amb el Govern per tractar un possible acord després que aquest hagi anunciat oficialment que ofereix el forn incinerador de la Comella per tractar els residus de les comarques de l'altre costat de la frontera.
Ara com ara el que tenen clar, van assegurar, és que el cost per entrar a l'abocador de Benavarri "és de 72 euros per tona", al que li han de sumar "la penalització de 19 euros per cada tona de l'Agència de Residus de Catalunya". En aquest sentit, van explicar que "la valorització energètica és sempre millor que dipositar els residus en un abocador, que està penalitzat i ha de ser sempre l'últim recurs". De fet, aquesta no és la primera vegada que plantegen l'opció de traslladar els residus al Principat. El 2010 ja van fer un estudi dels costos que va evidenciar "un estalvi de gairebé el 40%" si optaven per Andorra. "No és solament l'estalvi econòmic, també que seria una sortida més ecològica i ho tenim relativament a prop", van concloure. Els pobles del sud entren una mitjana de 120 tones al mes al dipòsit de Benavarri.

Llegeix més...