Economia circular és un concepte molt ampli que engloba qualsevol aspecte vinculat a l’activitat humana. Es considera que l’actual model econòmic basat en la seqüència extreure, produir, usar i llençar és lineal i està en contraposició al model circular, que pretén tancar el cercle amb el reaprofitament dels materials. El canvi de paradigma es produeix quan, en comptes d’utilitzar els recursos naturals per fabricar coses que acaben esdevenint residus i que es descarten sense donar-los una segona utilització, s’aprofiten al màxim els materials mitjançant la reutilització i el reciclatge.

Llegeix més...

Els canvis al mercat internacional del reciclatge poden portar a l’aturada de la recollida selectiva al Principat. Aquest és l’avís que l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda) va traslladar al Govern a inicis d’any. El fet és que la Xina, principal importador de brossa del món, va prohibir el 2018 l’entrada de qualsevol tipus de residu de paper, plàstic o metall, i això ha provocat inseguretat en les exportacions de cartró recuperat, l’acumulació d’estocs a Europa i un descens del preu.

Llegeix més...

Terceravia i l’Associació de l’Associació de Gestors de Residus (Agreda) coincideixen en la necessitat de crear una taula nacional per a l’economia circular. Així ho va manifestar la candidata número 1 de la llista parroquial de la formació a Andorra la Vella, Emi Matarrodona, que va afegir que aquesta precisament va ser una de les preocupacions que els va fer arribar Agreda amb relació a la gestió de residus, i que van poder compartir ahir a la tarda en la reunió que van mantenir plegats.

Llegeix més...

El Principat és un dels països més avançats d’Europa en matèria de reciclatge, ja que és capaç de valoritzar gairebé el 50% dels residus de casa. Per a la resta, calen 17 plantes que estan a Espanya.

Andorra és un dels pocs països on gairebé el 90% de la seva superfície és territori natural. Verd. A diferència de les costes espanyoles, per exemple, on l’explotació del turisme de platja ha perpetrat autèntiques aberracions al litoral, al Principat, els seus principals actius econòmics: la muntanya i l’esquí, i també l’activitat comercial, no han entrat en col·lisió amb un model de país que vol respectar el medi ambient i la naturalesa. Una bona manera de mantenir-lo així és fomentant les polítiques de reciclatge i de reutilització dels residus que genera el país, i malgrat tenir 78.264 habitants registrats (segons les dades del 2016 facilitades pel departament d’Estadística), la magnitud és molt superior, ja que cal sumar-hi els prop de 8.000.000 milions de turistes anuals.

Llegeix més...

2018 - Durant aquest any es faran accions encaminades a millorar la gestió que es fa de les pedres i terres i de la runa i una anàlisi de les rodes usades

El departament de Medi Ambient del Govern vol incidir, de cara a l’any que ve, en la gestió dels residus procedents de les obres i dels vehicles. D’aquesta manera, es volen fer accions encaminades a millorar la gestió que es fa de les pedres i terres i de la runa, d’una banda, i dels pneumàtics usats, de l’altra.

Així, tal com explica el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, fins ara en el cas de les obres majors en què es generessin pedres i terra calia que els responsables dels treballs dipositessin al Govern una garantia, un aval. Rossell recorda que aquesta iniciativa es va tirar endavant en un moment en què al país hi havia molts moviments de terres i pedres i no sempre amb una gestió adequada d’aquests residus.

Llegeix més...